Vilken tältmodell passar dig?

Vad som är viktigast att ta hänsyn till vid inköp av tält beror självklart på hur det ska användas. Det är tydlig skillnad om barnen bara ska tälta i trädgården eller om det är fjällvandring på semestern som hägrar. En av de faktorer som man behöver ta ställning till är vilken slags modell av tält som passar bäst. De tre vanligaste modellerna som finns på den svenska marknaden är:

Tunneltält

Tunneltält är extremt lätta att få med sig. De väger lite och tar liten plats. Det är en av de orsaker som gör att många som fjällvandrar helst väljer tunneltältet. En annan fördel är att de flesta modeller även har relativt stor absid. Men det menas det område i tältet som inte är sovdel. Med större absid kommer man få plats med mer packning och även trivas bättre i tältet om man blir tvungen att vara i det under en regnig dag.
Nackdelen med tunneltält är däremot att det kräver att man fäster det med markspik. Utöver det har denna modell något sämre statisk styrka. Ska man sova på vinterfjället där större mängder snö förväntas komma kan det vara fördel att se på andra alternativ. Det finns många butiker som jobbar med att sälja friluftsutrustning. Denna länk går till tält hos outdoorexperten.se

Kupoltält

Den stora fördelen med dessa tält är att de är självstagande. Det betyder därmed att man inte har något behov av att förankra det i marken. Därmed kan man slå upp det på en klippa eller annat hårt underlag. För klättrare kan detta vara den avgörande orsaken vid val av tält. Det är även något starkare än ex. tunneltältet.

Tältkåta

Inte det lättaste tältet att bära med sig men den modell som tar absolut flest personer. Är man många kan man ju även dela upp tyngden genom att alla bär lite. Gott med plats och högt i tak är dess fördelar. Sen kan det ju även vara mysigt att alla får sova i samma tält istället för att kompisgänget ska fördelat på flera olika tält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *