Sverige och hockey

Vissa länder är bättre än andra på att tillhandahålla väder som passar för hockeyspel. Sverige är ett sådant land. Att vidare även vara ett rikt land som kan tillhandahålla även all den utrustning som behövs för att kunna spela hockey har lett fram till att Sverige har många stora namn med i NHL. Många skolor har skridskoåkning på schemat när det är dags för gymnastik i skolan och ett flertal skolor har hockeyrinkar eller bra isbanor i närheten så att man an spela hockey och lära sig att åka skridskor redan från tidiga år utan att behöva vänta på att isen ska lägga sig tillräckligt tjock på sjön för att kunna åka.

Fotboll och hockey

Likt fotboll så har även hockeyn sina trogna fans och hockey-VM är ett mycket populärt fenomen som många följer på tv när det är dags. VM i hockey har endast lag från länder där man spelar mycket hockey till skillnad från exempelvis fotboll som spelas glatt världen över. Det är således Nordamerika och Europa (där Ryssland ingår).

Forna Sovjetunionen vann hela 22 guldmedaljer i hockey-VM och efter Sovjetunionens fall har Ryssland varit med och vunnit tre till vilket ger en total på 25 VM-guld. Ryssland toppar därmed listan över vunna guld i hockeysammanhang. Andra länder som ligger bra till på prispallen år efter år är föga förvånande hockeynationen Kanada och lilla Sverige. Kanade har 24 guldmedaljer och kommer alltså efter Ryssland med endast ett enda guld. Sverige då? Jo, Sverige har lyckats norpa åt sig inte mindre än 8 guldmedaljer i hockey-VM. Fjärde plats på tronen intas av USA med 2 guld. Sett till invånarantal vinner ju egentligen Sverige som så att säga lyckats bäst med att producera flest toppspelare inom hockey per capita, inte illa eller hur?

När det kommer till hockey för damer så toppar Kanada och USA listan över nationer som vunnit flest guld. Sverige har vunnit två brons.