post

Läs kostråd på Cosmena för att motverka ditt håravfall

Många personer i vårt avlånga land betraktar en lång och glänsande kalufs som ett tecken på god hälsa och vitalitet. Men ett allt större antal människor drabbas dessvärre av håravfall. Därför är det viktigt att förstå vilka olika faktorer som bidrar till detta problem. En aspekt som ofta förbises i diskussionen är kostens roll. Vad du stoppar i dig kan dock ha en stor betydelse för ditt hårs hälsa. Läs vidare så berättar vi hur du genom att läsa kostråd på Cosmena kan motverka ditt håravfall!

Det finns ett samband mellan din kost och ditt hårs hälsa

Håret på ditt huvud utgörs i huvudsak av ett protein som heter keratin. För att värna ditt hårs hälsa behöver du dels tillföra ditt hår proteiner men även andra näringsämnen. Till exempel behöver du även tillgodose kroppens behov av vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Om din kropp har en brist på dessa viktiga näringsämnen kan nämligen hårsäckarna försvagas och leda till att du tappar ditt hår.

4 insikter som du kan få genom att läsa kostråd på Cosmena

Genom att läsa kostråd på Cosmena kan du bland annat få vilka de vanliga kostrelaterade orsakerna till håravfall är. Dessa inkluderar:

  • Otillräckligt proteinintag. Eftersom hår främst utgörs av protein behöver du konsumera tillräckligt mycket protein för att inte håret ska tunnas ut. En kost som innehåller ett alltför lågt proteinintag riskerar att bidra till att håret faller av. Därför bör du försöka äta tillräckligt mycket av kött, fisk, ägg och andra proteinrika livsmedel.
  • Järnbrist. Järn är ett annat viktigt näringsämne som bland annat har en betydelse för produktionen av hemoglobin i blodet. Hemoglobinet för syre till cellerna, inklusive till hårsäckarna. Järnbrist kan därför orsaka ett minskat blodflöde till hårsäckarna och orsaka håravfall.
  • Brist på omega-3-fettsyror. Omega-3-fettsyror är essentiella fettsyror som finns i fisk, nötter och frön. Dessa fettsyror är viktiga för att din hjässa ska må bra. En brist på dem kan leda till torr hårbotten med håravfall som följd.
  • Brist på D-vitamin. D-vitamin är ett vitamin som har stor betydelse för hårväxten. En brist på detta ämne kan kopplas till alopeci.