En resa över den gröna filten

Stockholm, den pulserande huvudstaden i Sverige, är inte bara känt för sin rika historia, kultur och skönhet, utan också för sin kärlek till sport. Bland dessa sporter har snooker, ett elegant och taktiskt biljardspel, funnit en särskild plats i hjärtat av många stockholmare.

Snookers ursprung

Snooker, med sina rötter i det brittiska imperiet, har blivit en global sensation. Det är ett spel som kräver både skicklighet och strategi, där varje stöt kan vara avgörande. Men vad är det som gör snooker så speciellt i Stockholm?

Snookerhallar i Stockholm

Stockholm erbjuder flera platser för snookerentusiaster att njuta av spelet. Snookerhallen i Zinkensdam, belägen på Krukmakargatan, är en populär destination för både nybörjare och erfarna spelare. Med flera snooker- och biljardbord i en inbjudande atmosfär, är det en plats där man kan uppleva spelets äkta charm. För de som föredrar en mer central plats finns Söderhallen Biljard AB på Hornsgatan, som erbjuder en mysig atmosfär för en avslappnad spelkväll. Söderbiljarden, belägen på Bondegatan, är en annan pärla i staden, känd för sin vänliga atmosfär och kvalitetsbord. Citybiljard, Kungsbiljarden och Biljardpalatset är andra framstående snookerdestinationer i staden, var och en med sin egen unika charm och erbjudande.

Snooker: Mer än bara ett spel

Förutom att vara en fysisk aktivitet, erbjuder snooker också en rik kulturell upplevelse. Det är en sport där spelare inte bara tävlar mot varandra, utan också delar erfarenheter, lär av varandra och bygger gemenskap. Många av snookerhallarna i Stockholm fungerar också som sociala nav, där människor samlas för att umgås, titta på matcher eller bara njuta av en trevlig kväll.

Framtiden för snooker i Stockholm

Med en ökande intresse för snooker i Stockholm ser sportens framtid i staden mycket lovande ut. Fler och fler unga spelare dras till spelet, och det finns en ökande efterfrågan på kvalitetsutrustning, professionell träning och tävlingar. Snooker i Stockholm är mer än bara ett spel; det är en upplevelse, en kultur och en passion. Staden, med sina många snookerhallar och en växande community av entusiaster, fortsätter att vara ett centrum för snooker i Sverige. För de som älskar spelet, eller de som bara är nyfikna, erbjuder Stockholm en värld av möjligheter att utforska och njuta av snooker på sitt bästa.

Jobb för Socionomer

Socionomyrket är en av de mest mångfacetterade och viktiga yrkesgrupperna inom svensk välfärd och socialtjänst. Med en komplex och ständigt föränderlig samhällsstruktur behöver vi nu mer än någonsin kvalificerade och engagerade socionomer som kan navigera genom dessa komplicerade landskap.

Varierade arbetsmöjligheter

För det första, låt oss prata om mångfalden av arbetsmöjligheter. Socionomer är inte enbart begränsade till socialtjänstens barn- och ungdomsvård. De arbetar inom en rad olika områden, inklusive missbruksvård, äldreomsorg, arbetsmarknadsintegration och inom rättsväsendet. Det ger en professionell bredd som är sällan i andra yrkesgrupper. En intressant utveckling är den ökade användningen av digitala verktyg i socialt arbete. Detta är en dubbelkantad svärd. Å ena sidan möjliggör teknologin för en mer effektiv hantering av fall och kan underlätta kommunikation mellan olika vårdinstanser. Å andra sidan kommer ingenting att kunna ersätta det mänskliga mötet, och det finns risker med avhumanisering och integritetsintrång.

Utmaningar på arbetsplatsen

Trots de många möjligheterna är ett jobb som socionom inte utan sina utmaningar. Resursbrist och hög arbetsbelastning är ständigt återkommande problem. Många upplever också att de inte har tillräckligt med tid för varje enskilt ärende, vilket i sin tur kan leda till utmattning och hög personalomsättning.

Innovativa lösningar och framsteg

För att lösa dessa och andra problem, har flera innovativa lösningar börjat ta form. En trend är utvecklingen mot mer klientcentrerade och skräddarsydda metoder för socialt arbete. Detta innebär ett skifte från en “one-size-fits-all”-modell till en mer individualiserad och person-centrerad strategi. Fler och fler kommuner börjar också inse värdet av att investera i fortbildning och kompetensutveckling för sina socionomer. Detta kan vara allt från att lära sig om de senaste forskningsrönen till att få utbildning i ledarskap och projektstyrning.

Det interprofessionella samarbetet

En annan lösning på några av de utmaningar som socionomer står inför är stärkandet av det interprofessionella samarbetet. Socionomer, psykologer, sjuksköterskor och andra yrkesgrupper måste arbeta tätt tillsammans för att kunna tillhandahålla en helhetslösning för klienterna. Detta är en komplex uppgift som kräver en djup förståelse för inte bara det egna fackområdet, utan också en bredare förståelse för hela det sociala ekosystemet.

Framtidsperspektiv

Socionomyrket står inför många utmaningar, men också oändliga möjligheter. Det som är klart är att behovet av välutbildade, engagerade och kompetenta socionomer kommer inte att minska i framtiden. Tvärtom, i takt med att samhällets problem blir allt mer komplexa, kommer kravet på yrkesgruppen att öka. För att möta dessa krav måste vi som yrkesutövare vara beredda att anpassa oss och utvecklas. Detta inkluderar allt från att hålla oss uppdaterade med den senaste forskningen till att vara öppna för nya arbetsmetoder och teknologiska lösningar. Men framför allt, det kräver att vi har en stark etisk kompass och en outtröttlig vilja att göra det som är bäst för de människor vi är satta att hjälpa.

post

Läs kostråd på Cosmena för att motverka ditt håravfall

Många personer i vårt avlånga land betraktar en lång och glänsande kalufs som ett tecken på god hälsa och vitalitet. Men ett allt större antal människor drabbas dessvärre av håravfall. Därför är det viktigt att förstå vilka olika faktorer som bidrar till detta problem. En aspekt som ofta förbises i diskussionen är kostens roll. Vad du stoppar i dig kan dock ha en stor betydelse för ditt hårs hälsa. Läs vidare så berättar vi hur du genom att läsa kostråd på Cosmena kan motverka ditt håravfall!

Det finns ett samband mellan din kost och ditt hårs hälsa

Håret på ditt huvud utgörs i huvudsak av ett protein som heter keratin. För att värna ditt hårs hälsa behöver du dels tillföra ditt hår proteiner men även andra näringsämnen. Till exempel behöver du även tillgodose kroppens behov av vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Om din kropp har en brist på dessa viktiga näringsämnen kan nämligen hårsäckarna försvagas och leda till att du tappar ditt hår.

4 insikter som du kan få genom att läsa kostråd på Cosmena

Genom att läsa kostråd på Cosmena kan du bland annat få vilka de vanliga kostrelaterade orsakerna till håravfall är. Dessa inkluderar:

 • Otillräckligt proteinintag. Eftersom hår främst utgörs av protein behöver du konsumera tillräckligt mycket protein för att inte håret ska tunnas ut. En kost som innehåller ett alltför lågt proteinintag riskerar att bidra till att håret faller av. Därför bör du försöka äta tillräckligt mycket av kött, fisk, ägg och andra proteinrika livsmedel.
 • Järnbrist. Järn är ett annat viktigt näringsämne som bland annat har en betydelse för produktionen av hemoglobin i blodet. Hemoglobinet för syre till cellerna, inklusive till hårsäckarna. Järnbrist kan därför orsaka ett minskat blodflöde till hårsäckarna och orsaka håravfall.
 • Brist på omega-3-fettsyror. Omega-3-fettsyror är essentiella fettsyror som finns i fisk, nötter och frön. Dessa fettsyror är viktiga för att din hjässa ska må bra. En brist på dem kan leda till torr hårbotten med håravfall som följd.
 • Brist på D-vitamin. D-vitamin är ett vitamin som har stor betydelse för hårväxten. En brist på detta ämne kan kopplas till alopeci.
post

Långholmen Kajaks supbrädor ger dig friheten på vattnet

Supbrädor (Stand Up Paddleboards) har blivit allt mer populära under de senaste åren. Det finns flera anledningar till varför denna vattensport har blivit en favorit bland entusiaster över hela världen. Vilka dessa anledningar är går vi mer noggrant nedan. Det handlar dock om att är en aktivitet som kan utföras av människor i alla åldrar och det spelar inte heller någon större roll om du är vältränad eller ej. De flesta har roligt när de befinner sig på Långholmen Kajaks supbrädor och det kan upplevas på en mängd olika platser och under olika förhållanden.

Därför bör du använda dig av Långholmen Kajaks supbrädor

Här är några skäl till varför Långholmen Kajaks supbrädor är så populära:

 • Enkelheten. Paddling med en supbräda är relativt enkelt och kräver inte mycket teknisk kunskap. Du behöver bara en bräda, en paddel och lite balans. Detta gör det till en aktivitet som kan utföras av människor i alla åldrar och fitnessnivåer.
 • Träningen. Paddling med en supbräda är också en bra träning. Det är en helkroppsövning som kan hjälpa till att bygga styrka, förbättra balansen och öka uthålligheten. Det är också en låg-impact träning som är skonsam för lederna.
 • Mångsidigheten. Supbrädor kan användas i en mängd olika inställningar, från lugna insjöar och floder till havskuster och vågor. Detta gör det till en mångsidig aktivitet som kan utföras på olika platser och under olika förhållanden.
 • Avkopplingen. Paddling med en supbräda är också en avkopplande aktivitet. Det kan hjälpa till att minska stress och öka sinnesfriden. Det är också en utmärkt aktivitet för att utforska naturen och uppleva landskapet från vattnet.
 • Socialiseringen. Supbrädor kan också vara en social aktivitet. Det är vanligt att paddla med andra människor och grupper och att uppleva naturen tillsammans. Detta gör det till en utmärkt aktivitet för att umgås med vänner och familj.
 • Tillgängligheten. Brädorna också relativt enkla att få tag på och att använda. Det finns många uthyrningsföretag och butiker som säljer och hyr ut supbrädor, till exempel Långholmen Kajaks supbrädor. Det är också relativt enkelt att lära sig grunderna i paddling.

Om du inte har provat att paddla med en supbräda tidigare bör du kanske fundera på att ge det ett försök för en unik och rolig aktivitet på vattnet.

3 vanliga fotproblem som många drabbas av

Våra fötter utsätts varje dag för stora påfrestningar. Vi använder bland annat fötterna till att gå, springa, hoppa och klättra. Därför är det fullt naturligt att de tenderar att drabbas av diverse besvär. Dessutom är allt från dåliga skor till diabetes och åldrande bidragande orsaker till fotbesvär. Här kikar vi närmare på några av de vanliga fotproblem som många svenskar drabbas av.

Några av de vanligaste besvären inkluderar:

 • Fotsvamp
 • Fotvårtor
 • Hallux valgus
 • Hammartå
 • Hälsporre
 • Liktornar
 • Nagelsvamp
 • Mortons neurom

Nedan kan du läsa lite mer i detalj om några av dessa.

Fotsvamp, hammartå och liktornar är vanliga fotproblem

Fotsvamp, hammartå och liktornar är tre exempel på vanligt förekommande fotbesvär.

Fotsvamp

Fotsvamp är ett vanligt fotproblem bland människor som promenerar i fuktigare områden. Det är ett tillstånd som orsakas av en svampinfektion i huden och kan vara väldigt smittsamt. Fotsvampen förekommer ofta mellan tårna. Men infektionen kan även sprida sig och orsaka klåda, obehag och värk.

Detta är ett vanligt fotbesvär som lätt sprids via allmänna utrymmen där vi går omkring barfota. Den svamp som orsakar infektionen frodas på varma och fuktiga ytor. Därför är spridningen särskilt stor i offentliga omklädningsrum, duschrum och simbassänger.

Hammartå

Hammartå är ett tillstånd som uppstår på grund av en obalans i de muskler, senor eller ligament som normalt sett håller tårna raka. Tillståndet kan utvecklas och förvärras beroende på faktorer såsom din fotstruktur och vilka skor du bär. Även vissa skador och sjukdomar kan bidra till att du utvecklar detta tillstånd.

En hammartå är helt enkelt en onormal böjning av den mellersta leden i en tå. För att få bukt med detta fotproblem kan du behöva byta ut dina skor och även bära inlägg i skorna. I mer allvarliga fall kan ett kirurgiskt ingrepp krävas för att åtgärda problemet.

Liktorn

En liktorn är en förhårdnad på antingen fotsulan eller tån. Denna gör ont och uppkommer då dina skor trycker mycket mot ett ställe på foten. För att förebygga detta fotproblem kan du bära tillräckligt rymliga skor som inte pressar mot foten. Du kan även mjuka upp dina fötter och försiktigt fila dem, förslagsvis en gång i veckan.

Kolla in recensioner och test på utrustning för padel

Idag finns en mängd återförsäljare för padelutrustning. Det gör det både enkelt och krångligt då man vill köpa nya tillbehör till sitt padelspel. De många alternativen kan göra att man känner sig lite förvirrad och har svårt att ta ett beslut. Genom att läsa recensioner och test på utrustning för padel kan man få hjälp att ta sitt beslut och hitta de bästa alternativen. Olika typer av utrustning man behöver då man spelar padel är:

 • Padelracket
 • Padelbollar
 • Grepplindor

Bästa padelracket

Vilken som är den bästa padelracketen har inte bara ett svar, utan det varierar mellan spelare. Hur man spelar, och hur man önskar spela är två faktorer som avgör vilken som är den bästa padelracketen. Recensioner och tester av olika padelrackets kan vara ett bra ställe att börja då man letar efter ny utrustning.

Bästa padelbollen

Många som börjar spela padel väljer att använda tennisbollar i stället för bollar som är specifikt framtagna för padel. Detta funkar helt okej, men det gör att spelet i slutändan blir lidande. För att optimera sitt spel bör man välja en padelboll som har bra storlek och tryck eftersom detta i längden kommer göra att spelet blir bättre.

Bästa grepplindor

Efter att man valt sin padelracket bör man också lägga lite energi på att välja en bra grepplinda. En grepplinda ska vara bekväm och göra att racketen är skön att hålla i. Något av det viktigaste då man spelar padel är att man har ett bra grepp, annars blir spelet svårt att kontrollera och styra.

Recensioner och test på utrustning för padel – Säkerställer ett bra val

Eftersom valet av utrustning spelar stor roll för spelkvalitén bör man lägga lite tid på detta. För att processen inte ska bli för utdragen kan man dock läsa recensioner eller test som utförts på olika typer av utrustning. Det finns vissa hemsidor som specialiserat sig på att samla ihop denna information för att underlätta beslut hos padelspelare. På så vis kan man snabba upp processen utan att riskera att man tar ett förhastat och felaktigt beslut gällande sin padelutrustning.

Allt om båtar med motor – kunskapsintroduktion

Eftersom sommaren i Sverige är så otroligt mysig är det inte ovanligt att vilja köpa båt. Kanske vill man köpa en båt eller flera båtar, oavsett vad man är sugen på är det viktigt att veta vissa grundläggande saker om båtar innan man införskaffar sig en.

Ute i båt för första gången

När man är ute på sjön första gången med båten ska säkerhetstänket prägla allt man gör. Om man är ny på båtar och inte har en större erfarenhet är det bra om man har en lätthanterlig båt och en motor som går att lita på. Exempelvis är öppen styrpulpetbåt med en nyare utombordare bra båtar för nybörjare. Innan man ger sig ut på sjön kan det vara bra att ta ett förarintyg för att öka förståelsen för vilka risker som finns och öka kunskapen om båten.

Båtmotorns propeller

Något som påverkar alla motorbåtar är propellerns rotationsriktning. De flesta utombordare har en propeller som roterar medsols akterifrån, detta gör att den pressar aktern åt höger och gör att båten vrids mot vänster. På mindre båtar märker man av effekten om man släpper ratten, då svänger båten av mot babord. Denna rotationsriktning gör att svängradien är bättre åt vänster än åt höger.

Bra att veta om båtar och sjöliv

När man är ute på sjön är det bra att veta vissa saker om båtar och sjölivet för att kunna hantera olika situationer som kan uppstå.

 • Det finns ingen befälhavare på fritidsbåtar utan det är ägaren, hyresmannen eller lånaren av fritidsbåten som är ansvarig person ombord. Sjölagen ställer krav på den ansvarige att den kan säkerheten till sjöss och det är den som är båtägare som är ansvarig för eventuella skadestånd.
 • Att kunna ankra är avgörande eftersom det i många gästhamnar är nödvändigt att använda ankare. Glöm aldrig att förtöja ankarlinans ände i båten innan du kastar ankaret och se till att linan ej går in i propellern. Rekommendationen på linan är 40m lång, 10mm till 12mm i diameter.
 • Sedan 2010 finns en gräns på 0,2 promille för sjöfylleri och gäller på alla fartyg som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är minst tio meter.

Är ”Hälsa för dig” den bästa hälsobloggen?

Är ”Hälsa för dig” den bästa hälsobloggen?

”Hälsa för dig” är kanske den bästa hälsobloggen 2021 för dig som vill läsa lättlästa texter kring hälsa och livsstilsförändringar. Sidan har ett enkelt upplägg och det är lätt att navigera runt bland kategorierna. Här nedan går det att läsa mer om sidan och dess innehåll – en webbplats som publicerar artiklar om vad hälsa egentligen är och hur man gör för att ändra sin livsstil.

Bloggens innehåll

Som de flesta bloggar är denna uppdelad i kategorier. Det gör det lättare för besökarna att hitta de artiklar som intresse finns för. Därmed blir det även lättare att få överblick över vad bloggen erbjuder för inriktning. De fyra största kategorierna är:

 • Mer om hälsa – Vad är hälsa för dig? Här kan du ge dig själv en riktigt tankeställare som dessutom är en viktig sådan.
  Ny livsstil – Har du tröttnat på ditt stillasittande liv, din kosthållning eller sitt negativa tankesätt? Att genomföra en livsstilsförändring behöver inte vara svårt men det kan vara bra att ha några konkreta tips och råd att ha med sig på vägen. En stor förändring kommer inte ske över en natt utan det gäller att ha tålamod och disciplin. På den bästa hälsobloggen Hälsa för dig kan du läsa mer om hur man genomför en sådan förändring.
  Stresshantering – Stressar du mycket i vardagen, utan att hinna få tillräckligt med återhämtning? Dom flesta hamnar där någon gång i livet och då är det viktigt att stanna upp och fundera på vad man kan göra åt saken. Hälsa för dig kan eventuellt vara den bästa hälsobloggen om du söker matnyttig information kring hur man minskar stress.
  Hälsosam livsstil – Vad är en hälsosam livsstil och hur når man dit? Några konkreta tips som man kan hitta på Hälsa för dig är att sätta upp olika delmål längs vägen, införa bättre rutiner och att man ska lära sig av sina tidigare misstag. Hälsa är viktigt men det är också viktigt att inte vara för hård mot sig själv!

Är det bästa hälsobloggen?

Hälsa för dig är en sida som fokuserar på hälsa och det utan att överdriva åt varken det ena eller det andra hållet. Den innehåller genuina och enkla tips som alla kan ta del av, både för att tipsen är bra men också för att texterna är lättlästa. Om det är den bästa hälsobloggen? Det beror på vad som förväntas av en blogg.

Vet mer om att använda infraröd bastu

Är du nyfiken på att köpa en infraröd bastu? I den här texten kan du läsa mer. Det är ett modernt och effektivt sätt att koppla av, och det kommer med en rad hälsofördelar. Idag finns ett brett sortiment av byggsatser och kompletta varianter att köpa, och de varierar stort i pris. En mindre infraröd bastu för en person kan du hitta för en låg summa, medan en exklusiv modell för flera personer kan kosta på rejält.

Hur fungerar det?

I en infraröd bast behöver du inte basta i lika hög värme. Värmen tränger djupare in i huden jämfört med traditionell bastning. Infraröd strålning är ljus som vi inte kan se, men vi känner det. Redan på temperaturer kring 45 – 55 grader kan du svettas rejält – i en traditionell bastu krävs det mer än så. IR-strålning värmer inte luften kring objekt, utan objekten direkt i sig.

Hälsofördelar med infraröd bastu

Att basta i en infraröd bastu kommer med en rad hälsofördelar. Till exempel:

 • Lindrar smärtor och stelhet i muskler vid exempelvis reumatism och artros.
 • Förbättrar hjärtkärl-kondition.
 • Infraröd bastu kan vara som detox för kroppen.
 • Minskar celluliter och ger fräschare hud.
 • Stärker immunförsvaret.
 • Avstressande och avkopplande, vilket i sig kommer med en rad hälsofördelar.

Då bör du inte basta med IR-strålning

Generellt kan man säga att det ska vara behagligt att använda en infraröd bastu. Märker du av smärta eller obehag bör du avbryta.

Även om IR-bastu är fördelaktigt för muskler och leder, bör du inte värmebehandla akuta ledskador med IR-strålning under de första två dygnen, alternativt tills dess att svullnaden och värmestegringen i leden har gått ned. Är leden kroniskt svullen och varm, reagerar den inte alls – eller mycket svagt – på värmebehandling.

Har du en akut pågående infektion i hud, tand eller led ska värmebehandling undvikas. Den som är gravid rekommenderas att undvika IR-bastu eftersom ökad blodcirkulation och kroppstemperatur då kan medföra obehag.

Implantat

Den som har implantat, till exempel plattor, cerclage och märgspikar behöver inte oroa sig för att de blir uppvärma av strålarna. Känner man sig ändå osäker är det bäst att tala med en läkare. Skulle smärta eller obehag kännas nära ett implantat i samband med användande av infraröd bastu, ska aktiviteten givetvis avbrytas.

Vem är Dr. Mercola?

I USA är Dr. Mercola mycket känd då han är en av landets främsta näringsexperter. I Sverige är han än så länge ett relativt okänt namn men efter att flera produkter lanserats från hans märke (Dr. Mercola) har fler börjat intressera sig för näringsexperten.

Världens största nyhetsbrev

Att Dr. Mercola är omtyckt och uppskattad visar inte minst de mailutskick som han gör. Enligt ett svenskt kosttillskottsföretag har han nämligen ”världens största nyhetsbrev” inom branschen hälsa och välmående.

Stort produktutbud

De produkter som säljs under hans namn är både framtagna och kontrollerade av honom samt hans stora team av experter inom olika områden. Bland annat har man mycket tydliga regler för vilka tillsatser som får finnas i kosttillskotten. Generellt hålls de mycket ”rena” vilket betyder att man vill bibehålla grunden och inte tillföra för många olika tillsatser. En sak som uppskattas är att de är fria från GMO samt magnesiumstearat. För att hålla hög kvalité testas alla produkter på samma sätt som om det vore ett läkemedel. Produkterna är däremot inte läkemedel och säljs och ska användas som tillskott. För att så många som möjligt ska kunna äta dem innehåller de inte gluten, soja eller mjölkprotein.

Exempel på produkter

Purple Defense
En blandning av antioxidanter vilket hjälper kroppen att stå emot oxidativ stress. Bland annat innehåller tillskottet extrakt från svartvinbär, vindruvor, plommon och vindruvskärnor. Enligt produktbeskrivningen ska dessa tillskott bidra till en bättre hjärt- och kärlhälsa, skydda kroppen mot fria radikaler samt hjälpa personen att bibehålla sin vikt.

D-Mannose
Ett extrakt från tranbär som är framtagen med målet att minska besvär vid urinvägsinfektion. Ett medel som kan tas regelbundet och som därmed passar till personer som oroar sig för urinvägsinfektion eller som vet med sig ha större risk för att få detta.

MSM – Organiskt svavel
MSM är en skönhetsmineral som används som beståndsdel i kollagen. Med andra ord det protein som bygger upp kroppens bindväv, skelett hår m.m. MSM finns i olika former och med märket Dr. Mercola fås ”finaste MSM som går att få”. Som med alla kosttillskott är det skillnad i kvalité och därmed även resultat. Detta kan även ätas av vegetarianer och veganer.

För mer information om Dr. Mercola rekommenderas amerikanska webbsidor då det än så länge finns relativt lite i Sverige om näringsexperten.