Vet mer om att använda infraröd bastu

Är du nyfiken på att köpa en infraröd bastu? I den här texten kan du läsa mer. Det är ett modernt och effektivt sätt att koppla av, och det kommer med en rad hälsofördelar. Idag finns ett brett sortiment av byggsatser och kompletta varianter att köpa, och de varierar stort i pris. En mindre infraröd bastu för en person kan du hitta för en låg summa, medan en exklusiv modell för flera personer kan kosta på rejält.

Hur fungerar det?

I en infraröd bast behöver du inte basta i lika hög värme. Värmen tränger djupare in i huden jämfört med traditionell bastning. Infraröd strålning är ljus som vi inte kan se, men vi känner det. Redan på temperaturer kring 45 – 55 grader kan du svettas rejält – i en traditionell bastu krävs det mer än så. IR-strålning värmer inte luften kring objekt, utan objekten direkt i sig.

Hälsofördelar med infraröd bastu

Att basta i en infraröd bastu kommer med en rad hälsofördelar. Till exempel:

  • Lindrar smärtor och stelhet i muskler vid exempelvis reumatism och artros.
  • Förbättrar hjärtkärl-kondition.
  • Infraröd bastu kan vara som detox för kroppen.
  • Minskar celluliter och ger fräschare hud.
  • Stärker immunförsvaret.
  • Avstressande och avkopplande, vilket i sig kommer med en rad hälsofördelar.

Då bör du inte basta med IR-strålning

Generellt kan man säga att det ska vara behagligt att använda en infraröd bastu. Märker du av smärta eller obehag bör du avbryta.

Även om IR-bastu är fördelaktigt för muskler och leder, bör du inte värmebehandla akuta ledskador med IR-strålning under de första två dygnen, alternativt tills dess att svullnaden och värmestegringen i leden har gått ned. Är leden kroniskt svullen och varm, reagerar den inte alls – eller mycket svagt – på värmebehandling.

Har du en akut pågående infektion i hud, tand eller led ska värmebehandling undvikas. Den som är gravid rekommenderas att undvika IR-bastu eftersom ökad blodcirkulation och kroppstemperatur då kan medföra obehag.

Implantat

Den som har implantat, till exempel plattor, cerclage och märgspikar behöver inte oroa sig för att de blir uppvärma av strålarna. Känner man sig ändå osäker är det bäst att tala med en läkare. Skulle smärta eller obehag kännas nära ett implantat i samband med användande av infraröd bastu, ska aktiviteten givetvis avbrytas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *