Mopeddrömmen lever än

För många ungdomar betyder ordet ”moppe” frihet. Man räknar ner de sista månaderna, dagarna och minuterna innan man är gammal nog för att få lov att skaffa sig sitt första egna fordon. I Sverige ligger den gränsen vid femton års ålder, och det finns få saker som vissa fjortonåringar drömmer om så mycket som att äntligen få ge sig ut på vägarna på sin egen moppe.

Särskilt ute på landet är moppekulturen blomstrande och intensiv. Det handlar inte bara om att ha rätt färg på handtagen eller en snygg hjälm till sitt vrålåk, utan också om att fixa, polera och dona med farkosten. De flesta skaffar sig en hel hög med mopeddelar och meckar så att oljan sprutar; dessutom är det till och med tjejer med i leken nu för tiden. Moped- och vespakulturen är här för att stanna.

Tjejer kan!

Traditionellt sett har mopeden tillhört grabbarna och grabbgängen. På den gamla goda tiden hörde kvinnan snarare hemma bakom en snygg kille på mopeden, ängsligt fastklamrad med armarna om hans rygg. Det känns lite som att killen kanske njöt mer av detta än tjejen. Men nu är det nya tider och jämställdhet som gäller. Tjejer tar sina mopeder till stallet, till kompisar, till dansträningen och konståkningen, och till skolan. Och även om man kanske inte ser massor av tjejer i garagen, rotandes bland mopeddelar till sina moppar, så är de ändå välrepresenterade på vägarna. Precis som killarna, vill tjejerna utnyttja den strimma frihet som gör föräldrarna överflödiga för en stund och som tar dem precis dit de vill.

Mecka för vänskapen

Meckandet har alltid varit en stor del av moppekulturen, i alla fall i vissa kretsar, kanske särskilt ute på landet. Det är också där som mopeden är särskilt viktig och verkligen behövs, medan femtonåringar i stan även skulle kunna åka buss. Nu för tiden kan man beställa en hel uppsjö mopeddelar på internet, varje fordon kan anpassas i oändlighet. Dessutom är det nästan lite spännande när något slutar fungerar, man får skruva sönder, undersöka och beställa in rätt mopeddel från någon som har bättre koll. Många vänskapsband har knutits i kalla verkstäder, lutandes över en skrotig moped som bestämt går att fixa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *