Vilken storlek ska du ha på din herrcykel?

Vilken storlek ska du ha på din herrcykel?

Det finns många faktorer att ta beakta när man ska köpa en cykel. En av dem, kanske den mest betydande, är storleken. Om du som egentligen behöver XS i ramstorlek, men köper en i XXL, ja – då kommer du inte känna att du har fått särskilt mycket valuta för pengarna. Att köpa en herrcykel i rätt storlek är helt enkelt inget att förglömma. Men hur ser egentligen storlekarna ut? Svaret är, kort och gott, att det skiljer sig mellan olika cykeltyper. För standardcyklar, dit herrcyklar brukar räknas, ser du storlekarna nedan.

Herrcykel, standardcylkel

Ska du ha en herrcykel? I sådana fall är det en standardcykel och storlekarna på dem du bör titta på. Under den här kategorin faller även hybrid- och elcyklar. Storleken på ramen baseras på din längd.

  • 150 – 160 cm: 48 – 50 cm eller XS
  • 160 – 170 cm: 50 – 53 cm eller XS
  • 170 – 180 cm: 53 – 55 cm eller XS
  • 180 – 190 cm: 55 – 58 cm eller XS
  • 185 – 195 cm: 58 – 60 cm eller XS
  • 190 – 200 cm: 59 – 62 cm eller XS

Köper man en klassisk herrcykel är bekvämlighet, snarare än fart och tekniska detaljer, det som är viktigast. De ska vara bekväma att köra, och om inte storleken är rätt kommer det inte att kännas särskilt bra att köra den.

Faran med att ha en för stor cykel

Det är ganska enkelt att testa om cykeln är för stor. Du bör kunna stå med cykeln under dig, utan att vidrör ramen. Du ska inte behöva stå på tå eller sträcka dig onaturligt, utan fötterna ska vara plana och kroppen hyfsat avslappnad. Om du inte når ner med fötterna kan du få problem i akuta situationer. Det ger dig helt enkelt lite extra kontroll, och kan vara skillnaden mellan en svår kollision och att du klarar dig helskinnad.

En annan nackdel, som dock kanske inte är särskilt farlig, är att det helt enkelt inte känns rätt att cykla på en för stor eller en för liten cykel. Många långväxta cyklister kan vittna om att helhetskänslan och förmågan sänks lite om sadeln behöver vara alldeles för högt inställd, till exempel. Att hitta en cykel i rätt storlek har man mycket att vinna på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *